خانه / اهدای پلاسما / اهدای پلاسما

اهدای پلاسما

تفاوت اهدای خون و پلاسما چیست؟

پلاسما بخش مایع خون است و حدوداً 55% حجم خون را تشکیل می دهد. 45% باقی مانده را سلول های خونی تشکیل می دهند.

پلاسما محتوی 91% آب است و مابقی مواد پروتئینی، مواد غذایی، تولیدات متابولیسمی و هورمون ها است.

اهدای پلاسما در مقایسه با اهدای خون برای بدن قابل تحمل تر است زیرا سلول های خونی در فرآیند پلاسما فرزیس بلافاصله به بدن بازگردانده می شود و همچنین به دلیل بازگشت گلبول های قرمز به داوطلب خطر ایجاد کم خونی فقر آهن حداقل می باشد.

شما می توانید با مصرف مایعات، پلاسمای اهدایی را تا 48 ساعت جبران نموده و پس از 7روز از اهدای پلاسما مجدداً اهدا نمایید. حداکثر دفعات اهدای پلاسما در سال 36 بار می باشد. در صورتی که زمان مورد نیاز جهت ساخته شدن مجدد گلبول های قرمز در اهدای خون 12 هفته می باشد و بنابراین حداکثر دفعاتی که یک فرد می تواند اهدای خون نماید حداکثر 4 بار در سال می باشد.

فرآیند پلاسما فرزیس چیست؟

به طور کلی پلاسمافرزیس به معنای جدا کردن پلاسما از سایر اجزا خون می باشد. در طی این فرآیند خون گرفته شده از اهدا کننده، سانتریفیوژ شده سپس پلاسمای آن جدا می شود و مابقی اجزای خون مجدداً به فرد بازگردانده می شود.

نحوه ی جمع آوری پلاسما:

در سالن اهدا پلاسما، سر سوزن پروانه ای به رگ بازویی شما وصل می شود و  خون با ضد انعقاد مخلوط می گردد (این کار مانع لخته شدن خون می شود). سوزن پروانه ایی به شلنگ دستگاه متصل شده و خونگیری آغاز می گردد. دستگاه جمع آوری پلاسما، پلاسما را به وسیله ی سانتریفیوژ جدا می کند. پلاسمای جدا شده داخل کیسه استریل جمع آوری می گردد و گلبول های قرمز و سفید و پلاکت ها از طریق همان سر سوزن به داوطلب برگشت داده می شود. این فرآیند چندین بار تکرار شده تا مقدار کافی پلاسما جمع آوری گردد و به طور معمول کمتر از یک ساعت به طول می انجامد.

توجه داشته باشید تمام فرآیند اهدای پلاسما در یک سیستم بسته، استریل و یکبار مصرف انجام می گیرد. برای هر داوطلب ست اقلام یکبار مصرف جدید استفاده می شود و به هیچ وجه امکان آلودگی با دستگاه وجود ندارد.

آزمایشات پلاسمای اهدایی:

قبل از هر اهدا، سلامت داوطلب با تکمیل پرسش نامه پزشکی، اندازه گیری علائم حیاتی شامل فشار خون، نبض، دمای بدن و میزان هموگلوبین تعیین می گردد و همچنین پس از هر اهدا نمونه خون در آزمایشگاه از لحاظ بیماری های سیفلیس، ایدز، هپاتیت B و هپاتیت C آزمایش می گردد.

همچنین در هر بار مراجعه، پزشک مرکز اهدا سلامت عمومی شما را مورد ارزیابی قرار می دهد و به سوالات پزشکی شما پاسخ می دهد.

عوارض ناشی از اهدای پلاسما:

اهدای پلاسما یک فرآیند پزشکی است که با نهایت دقت توسط پزشکان و کارکنان کنترل می شود و عوارض جانبی به ندرت مشاهده می گردد با این حال در صورت احساس هرگونه حالت غیر عادی طی اهدا یا پس از آن باید فورا یکی از کارکنان مرکز را مطلع سازید.

همچنین پس از اهدای پلاسما علائم حیاتی مجدداً بررسی می شود و در صورت مناسب بودن می توانید مرکز را ترک نمایید.